"Samen groeien in handbal"

HOOFDSTUK 1 – ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1: Verhouding tot overkoepelend orgaan
De vereniging zal aangesloten zijn bij een overkoepelend orgaan.

HOOFDSTUK II – LEDEN

Artikel 2

De vereniging heeft:
  • gewone leden – (seniorleden)
  • aspirant-leden
  • begunstigende leden
  • ereleden
Artikel 3

Alle leden zijn natuurlijke personen; begunstigende leden (donateurs) kunnen rechtspersonen, verenigingen of bonden zijn.
Gewone (senior)leden zijn zij, die gerechtigd zijn deel te nemen aan de trainingen en andere activiteiten van de vereniging. Zij moeten de leeftijd van 16 jaren bereikt hebben.
Aspirant-leden zijn zij die aan activiteiten van de vereniging deelnemen, doch nog niet, met in achtneming van lid 3 van dit artikel, de zestienjarige leeftijd hebben bereikt. Ook omtrent hun toelating beslist het bestuur, na schriftelijke aanmelding.
Leden zowel als aspirant-leden worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën/groepen t.w.:

  • F-jeugd
  • E-jeugd
  • D-jeugd
  • C-jeugd
  • B-jeugd
  • A-jeugd
  • Senioren
  • Recreanten
Begunstigende leden zijn zij, die de vereniging door een jaarlijkse bijdrage steunen. De bijdrage is aan een minimum gebonden, hetwelk door de Algemene Vergadering wordt vastgesteld.
Ereleden en leden van verdiensten zijn personen, die wegens hun bijzondere verdiensten jegens de vereniging door een algemene vergadering met een meerderheid van tenminste 3/4 der geldig uitgebrachte stemmen als zodanig zijn benoemd. Zij zijn van de verplichting tot contributiebetaling ontheven, indien zij niet meer aan de trainingen van de vereniging deelnemen. Zulks wordt geacht het geval te zijn, indien zij langer dan 6 maanden niet meer aan de trainingen hebben deelgenomen (zij hebben overigens wel alle rechten die de gewone leden toekomen).
Toetredende leden, aspirant leden en/of jeugdleden verbinden zich ook het lidmaatschap van het overkoepelend orgaan respectievelijk het aspirant-lidmaatschap of het jeugdlidmaatschap te aanvaarden.

Artikel 4 Toelating van leden

Het lidmaatschap wordt verkregen door aanmelding bij en toelating door het bestuur. De aanmelding geschiedt door invullen en inzending (via leiding) aan het bestuur van een daartoe ter beschikking gesteld formulier, waarop door ondertekening tevens verklaard wordt dat het zich aanmeldend lid overeenkomstig statuten en huishoudelijk reglement zal handelen en zich daaraan zal onderwerpen.

Artikel 5

In het aanmeldingsformulier moet naast de gebruikelijke vragen tevens beantwoord worden de vraag of het kandidaat-lid reeds lid van een andere handbal- of sportvereniging is of is geweest, onder vermelding van de naam en het adres der vereniging en/of beëindiging van het lidmaatschap der vereniging heeft plaatsgevonden door normale opzegging dan wel wegens royement als gevolg van contributieschuld dan wel om andere redenen.

Artikel 6

De toelating geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bestuur. De toetreding kan te allen tijde geschieden. Zij die als lid worden aangenomen, betalen het bij besluit der algemene vergadering vastgestelde inschrijfgeld vermeerderd met de voor dat jaar geldende bondscontributie, alsmede de contributie met ingang van de eerste der maand waarin zij als lid tot de vereniging zijn toegelaten.

Artikel 7 Beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap eindigt:

  • door overlijden van het lid;
  • door schriftelijke opzegging van het lid, ingaande op einde van het lopende seizoen;
  • door opzegging namens de vereniging;
  • door ontzetting krachtens besluit van het bestuur.
  • De opzegging sub b. kan in het algemeen slechts geschieden tegen het einde van een betalingsperiode. Tussentijdse opzegging is alleen per kalendermaand mogelijk, met in achtneming van een opzeggingstermijn van tenminste een maand, indien het lid zich in een andere plaats vestigt, dan wel dat het lid wegens ziekte of lichamelijke gebreken niet meer aan de trainingen kan of mag deelnemen.

Artikel 8 Staat van beschuldiging, schorsing

Elk lid dat zich schuldig maakt aan wangedrag, fysiek of verbaal geweld, het tonen van geen respect richting medespelers, tegenstanders of scheidsrechters, de goede naam van de vereniging opzettelijk schaadt of in ernstige mate tekortschiet in zijn verplichtingen ten opzichte van de vereniging, middels een rode kaart van het veld wordt gestuurd, zal door de vereniging de daaropvolgende wedstrijd geschorst worden (indien er niet reeds door het NHV een schorsing is opgelegd). Indien de schorsing, opgelegd door de vereniging, kan resulteren in een door het NHV opgelegde boete i.v.m. het niet kunnen afvaardigen van een volwaardig team, kan in overleg met de trainer de schorsing op een ander tijdstip worden uitgezeten.

Tevens kan hij/zij door een bestuursbesluit, genomen met tenminste 2/3 van het totaal aantal aanwezige bestuursleden en met een meerderheid van 2/3 der geldig uitgebrachte stemmen, in staat van beschuldiging worden gesteld.

Wanneer het bestuur daartoe termen aanwezig acht, wordt betrokkene als lid geschorst

Artikel 9 Het horen van betrokkene

Het bestuur belegt binnen drie weken na de vaststelling c.q. de ontvangst van de beschuldiging een bestuursvergadering waar betrokkene gelegenheid krijgt zich mondeling te verdedigen. Bij verhindering of afwezigheid van betrokkene wordt binnen tien dagen een nieuwe vergadering belegd waarin betrokkene, na bij aangetekend schrijven daartoe aanzegging te hebben verkregen, andermaal gelegenheid krijgt zich mondeling te verdedigen. In deze vergadering doet het bestuur uitspraak ongeacht of betrokkene aanwezig is of niet.

De in dit artikel neergelegde procedure is niet van toepassing op hen, die tekort zijn geschoten in hun contributie verplichtingen.

Artikel 10 Toepassingen strafmaatregelen, royement

Na toepassing van artikel 7 en 8 kan het bestuur op grond van de feiten zoals die zich hebben voorgedaan en na verhoor van betrokkene en eventuele getuigen tot de volgende maatregelen besluiten:

  • boetes opgelegd door NHV of anders, moeten door spelers zelf betaald worden. Uitzonderingen hierop zijn alleen mogelijk na goedkeuring door het bestuur;
  • de staat van beschuldiging en eventueel de schorsing, op te heffen zonder verder gevolg;
  • het instellen van een nader onderzoek; Tijdens dit onderzoek blijft de schorsing van kracht;
  • betrokkene een berisping te geven;
  • betrokkene bij wijze van strafmaatregel voor te houden, dat het belang van de vereniging of dat van hemzelf vereist, dat hij/zij met onmiddellijke ingang als lid bedankt;
  • betrokkene te royeren als lid van de vereniging. Het bestuur is gerechtigd op grond van het constateren van het enkele feit van niet-nakoming van de verplichtingen inzake contributiebetaling, na een tweemaal herhaalde waarschuwing, de nalatige te royeren.
  • Een door het bestuur opgelegde strafmaatregel is onmiddellijk van kracht.

Artikel 11 Beroep

Betrokkene heeft gedurende een maand na ontvangst van de mededeling, bedoeld in artikel 9, het recht zich schriftelijk te beroepen op de algemene vergadering.

Bij niet nakoming van de contributieverplichtingen kan het beroep niet worden ingesteld. Wanneer betrokkene in het ongelijk wordt gesteld, verbeurt hij/zij een som van vijf en twintig euro (€ 25,00), welk bedrag tegelijk met de inzending van het beroepschrift aan de penningmeester van de vereniging moet zijn afgedragen.

HOOFDSTUK III – CONTRIBUTIES

Artikel 12

De contributies, al dan niet onderscheiden in afdelingen en/of leeftijden, worden bij afzonderlijk besluit van de algemene ledenvergadering vastgesteld. Het evt. inschrijfgeld vermeerdert met de voor dat jaar geldende bondscontributie, dat bij de toelating van een lid wordt geheven, wordt eveneens door de algemene ledenvergadering vastgesteld.
De contributie wordt via automatische incasso geheven. Het besluit hiertoe wordt in een algemene ledenvergadering genomen met een meerderheid van tenminste 2/3 der geldig uitgebrachte stemmen.

HOOFDSTUK IV – KLEDING

Artikel 13

De voor alle leden voorgeschreven kleding zowel voor training, wedstrijden, demonstraties, als anderszins, wordt door het bestuur vastgesteld. Het dagelijkse bestuur bepaalt, na overleg met de technische leiding der vereniging, welk kostuum bij bepaalde gebeurtenissen moet worden gedragen.

HOOFDSTUK V – BESTUURLIJKE ORGANISATIE

Artikel 14 Bestuur

Het bestuur bestaat uit een aantal van tenminste 5 personen.

Zij worden voor de tijd van 3 jaar door de algemene vergadering gekozen uit de gewone leden, de ereleden en de leden van verdiensten.

Artikel 15

Jaarlijks treedt zo na mogelijk een derde der bestuursleden af, volgens een door het bestuur zelf op te maken rooster.

Dit rooster wordt zodanig samengesteld dat de voorzitter, de secretaris en de penningmeester niet in hetzelfde jaar aftreden.

Een aftredend bestuurslid is terstond herkiesbaar. In tussentijds ontstane vacatures wordt in de eerstvolgende algemene ledenvergadering voorzien.

Artikel 16

Een bestuurslid houdt op lid van het bestuur te zijn door verlies van een der bij het reglement bepaalde vereisten. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging, heeft uitvoerende macht en heeft het beheer der gelden en houdt toezicht op de naleving van statuten en reglementen. Het bestuur kan alleen rechtsgeldige besluiten nemen, als meer dan de helft der bestuursleden ter vergadering aanwezig is. Het bestuur is verantwoording aan de algemene ledenvergadering schuldig. Het bestuur vergadert zo dikwijls als de voorzitter dit nodig oordeelt of wanneer 2 leden van het bestuur zulks wensen. Laatstbedoelde vergadering moet binnen een week na de daartoe geuite wens worden belegd.

Artikel 17

Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte. Het kan buitenrechtelijke vertegenwoordiging opdragen aan door haar aangewezen gemachtigde(n).

Artikel 18 Het dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur, bestaande uit voorzitter, secretaris en penningmeester, is belast met de dagelijkse werkzaamheden en is verantwoording schuldig aan het bestuur.

Artikel 19 Voorzitter

De voorzitter heeft de leiding van de dagelijkse werkzaamheden van de vereniging.

Hij leidt de algemene ledenvergadering en de bestuursvergaderingen. Hij vertegenwoordigt de vereniging bij officiële gelegenheden.

Artikel 20 Secretaris

De secretaris is onder meer belast met:

  • het bijhouden van de notulen van de vergaderingen;
  • het voeren van de algemene correspondentie;
  • het in geordende staat houden van het archief;
  • het jaarlijks op de algemene ledenvergadering schriftelijk verslag uitbrengen van het afgelopen jaar;
  • de verdere door het bestuur, na overleg met de secretaris, aan hem op te dragen werkzaamheden.
  • Hij wordt in zijn werk, indien nodig, bijgestaan door de 2e secretaris.

Artikel 21 Penningmeester

De penningmeester beheert de gelden der vereniging. Hij is verantwoordelijk voor de verzorging van het ledenregister en het administreren van de contributies en de donatiegelden, waarin hij wordt bijgestaan door de 2e penningmeester en nader door het bestuur aan te wijzen personen belast met inning van contributies en dergelijke.

De penningmeester zorgt er tevens voor dat de kascontrole wordt uitgevoerd door 2 onafhankelijke leden.

Verder brengt hij jaarlijks schriftelijk verslag uit op de algemene ledenvergadering over de financiële positie van de vereniging, in het bijzonder over het afgelopen verenigingsjaar. Hij beheert en administreert de door de vereniging ingestelde reservefondsen of andere fondsen voor een bepaald doel. Tevens dient hij een door het bestuur vooraf goedgekeurde begroting voor het komende verenigingsjaar in. Tot de taak van de penningmeester behoort tevens het opstellen van een lijst van alle bezittingen der vereniging. Hij is verplicht om de aan hem afgedragen gelden of aan zijn zorg toevertrouwde gelden op verantwoorde wijze te beheren. De kontanten in de kas zullen in het algemeen een bedrag van € 500,– niet te boven mogen gaan. Het meerdere zal op een door het bestuur bepaalde wijze worden belegd bij de bank.

De penningmeester behoeft machtiging van het dagelijkse bestuur om grotere bedragen dan € 500,– van de belegde gelden op te nemen of daarvan rechtstreeks betaling te doen.

Artikel 22 Technische Commissie

De technische commissie wordt door het bestuur benoemd. Aan haar is de taak het propageren, stimuleren en praktiseren van het handbal in de ruimste zin, ten einde een zo breed mogelijke doelgroep tot actieve beleving hiervan te brengen of deze beleving te intensiveren. Ook de zorg voor doorstroming van de leden, bezettingsgraad van de groepen, opleidingen, scheidsrechters, enz. behoort tot haar taken. Zij rapporteert aan het bestuur.

De vereniging kan een of meerdere technische leiders/leidsters aanstellen.

Artikel 23 Verklaring omtrent gedrag

Alle trainers en begeleiders van onze (jeugd)leden dienen een VOG-verklaring af te geven bij aanvang van hun werkzaamheden voor onze vereniging.

Deze verklaring is bedoeld om zo veel als mogelijk zekerheid te geven dat de kinderen tijdens het sporten onder leiding van onze trainers/begeleiders in vertrouwde handen zijn.

HOOFDSTUK VI – ALGEMENE LEDENVERGADERING

Artikel 24

De oproeping tot een algemene ledenvergadering geschiedt door persoonlijke of wel schriftelijke kennisgeving, aan de tot de algemene ledenvergadering toelaatbare personen als bedoeld in artikel 9 lid 2 van de statuten, tenminste 2 weken voor het houden der vergadering met omschrijving van tijd en plaats en de te behandelen agendapunten.

Alleen in spoedeisende gevallen is het bestuur gerechtigd een ledenvergadering op kortere termijn bijeen te roepen.

Artikel 25

De leden hebben het recht het woord te voeren. Zij hebben ook het recht staande de vergadering een voorstel in te dienen, mits ondersteund door tenminste 5 stemgerechtigden, mits zulk een voorstel geacht kan worden voort te vloeien uit de in behandeling zijnde agendapunten. Ten aanzien van dit laatste besluit de algemene vergadering bij meerderheid van stemmen. Schriftelijk door leden ingediende voorstellen moeten tenminste 2 weken voor de algemene vergadering bij de secretaris zijn ingekomen.

Artikel 26

Op de agenda van de gewone jaarlijkse algemene vergadering worden tenminste de volgende punten ter behandeling geplaatst:

  • notulen vorige algemene vergadering;
  • jaarverslag secretaris;
  • rekening en verantwoording over het afgelopen jaar door de penningmeester;
  • verslag kascommissie;
  • vaststelling begroting voor het komende jaar;
  • verkiezing bestuursleden;
  • ingekomen voorstellen.
  • Het bestuur stelt, voor zover mogelijk, voor elke vakante bestuursfunctie een kandidaat. Het bestuur doet, indien mogelijk, van deze kandidaatstelling mededeling bij de schriftelijke oproep tot de algemene ledenvergadering.

Artikel 27

Alle besluiten worden genomen met volstrekte meerderheid der uitgebrachte geldige stemmen, tenzij in de statuten anders is bepaald.

Bij staking van stemming over zaken is het voorstel verworpen. De stemming over personen geschiedt per vacature met gesloten briefjes. De stemming over zaken geschiedt mondeling. De voorzitter benoemt het stembureau, bestaande uit 3 leden. Het stembureau beslist over de geldigheid van het biljet.

Van onwaarde zijn de biljetten:

  • welke niet zijn ingevuld;
  • welke een persoon niet duidelijk aanwijzen;
  • welke meer bevatten dan hetgeen strekt tot duidelijke aanwijzing van de persoon of de personen, respectievelijk zaken, die bedoeld zijn;
  • welke ondertekend zijn;
  • welke namen bevatten van personen die niet verkiesbaar zijn;
  • welke onleesbaar zijn.
HOOFDSTUK VII – OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 28 Nieuwsbrief

Bij besluit van het bestuur kan een nieuwsbrief worden ingesteld, dat op geregelde tijdstippen onder alle leden, zoals genoemd in artikel 2, wordt verspreid. Voor de redactie zal, indien nodig, door het bestuur een redacteur worden benoemd.

In het bedrag der jaarcontributie kan een financiële bijdrage worden opgenomen ter bestrijding van de onkosten verbonden aan het drukken en het verspreiden van het blad.

Artikel 29 Afdelingen

Indien de algemene vergadering besluit tot het oprichten van bijzondere afdelingen voor sporten anders dan handbal, zullen daarvoor afzonderlijke reglementen worden vastgesteld.

Artikel 30 Algemene bepalingen

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, of als een artikel voor verschillende uitleg vatbaar is, beslist het bestuur. Wijziging van dit reglement kan plaatsvinden in de algemene vergadering na een verkregen meerderheid van 2/3 der uitgebrachte geldige stemmen.

De voorstellen daartoe moeten tenminste 2 weken voor de vastgestelde algemene ledenvergadering aan de leden op de gebruikelijke wijze zijn bekend gemaakt.

Artikel 31 Vrijwilligers activiteiten

Het bestuur tracht steeds om de handbalsport binnen onze vereniging betaalbaar te houden voor alle leden. Om dit doel te bereiken zijn er een of meerdere vrijwilligers activiteiten, welke rechtstreeks geld opleveren voor onze verenigingskas. Een van deze activiteiten is het maandelijks ophalen van het oud papier in Reuver.

Andere vrijwilligersactiviteiten staan meer in het belang van een sociale verenigingscultuur. Hierbij te denken aan het organiseren van activiteiten voor onze jeugdleden, zoals het schaatsen, smokkeltocht, zwemmen, BBQ etc. Ook voor deze activiteiten is de hulp van ouders en leden onmisbaar.

Alle leden vanaf 18 jaar zijn verplicht aan een van deze vrijwilligersactiviteiten deel te nemen. Dit geldt ook voor de jeugdleden, resp. hun ouder(s).

Een handbalvereniging ben je met z’n allen. Samen de schouders onder de vereniging resulteert in een sterke, gezonde en sociale vereniging. Vandaar dat wij als bestuur van HV Hercules ’81 van elk lid en/of ouder een bijdrage verwachten in een van onze vrijwilligersactiviteiten. Opgave voor een of meerdere activiteiten kan bij onze secretaris.

Wanneer er te weinig vrijwilligers zijn voor bovenstaande activiteiten, zal dit resulteren in een sterke verhoging van de jaarlijkse contributie, welke het bestuur van HV Hercules ’81 dan jaarlijks kenbaar zal maken en ook daadwerkelijk zal doorvoeren.

Artikel 32 Sponsoren

Een andere manier om voldoende financiële middelen binnen onze verenging te krijgen is het vinden van sponsoren. Deze sponsoren kunnen hun naam en reclame-uiting koppelen aan onze sportieve prestaties in de regio. Hierbij is te denken aan shirt-, trainingspakken-, sporttas- of activiteitensponsoren of aan reclamebordsponsoren in Sporthal De Schans. Jaarlijks wordt er een lijst van sponsormogelijkheden opgesteld door het bestuur, welk kan worden afgeven bij mogelijke nieuwe sponsoren.

Uiteraard zijn donateurs ook van harte welkom binnen onze vereniging.

Artikel 33 Slotbepalingen

Dit reglement en/of wijzigingen treden in werking met ingang van de dag volgende op die waarin de algemene ledenvergadering het besluit daartoe heeft genomen.

Elk lid kan een exemplaar van het reglement tegen de daarvoor vastgestelde prijs aanschaffen.

Aldus vastgesteld in de Algemene Vergadering van 10 april 2013.

Het bestuur
Share by: